Új alkalmazás segíti a siketeket és nagyothallókat az uniós intézményekkel való kapcsolattartásban

Kedd kora este Strasbourgban Viviane Reding igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke, Kósa Ádám magyar és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselőkkel közösen jelentette be egy, a siketek és nagyothallók uniós intézményekkel történő kommunikációját megkönnyítő informatikai projekt elindítását. A beruházás értéke mintegy 1,1 millió euró. A bejelentésre a jelnyelv elterjesztése területén folytatott tevékenysége miatt a siketek atyjának tekintett Charles-Michel de l'Épée születésének 300. évfordulóján került sor.

A projekt célja, hogy egy korszerű, ingyenesen letölthető számítástechnikai alkalmazás létrehozásával elősegítse a siketek és nagyothallók hozzáférését az Európai Unióval kapcsolatos információkhoz és lehetőséget biztosítson az uniós intézményekkel való kommunikációhoz. A program egy olyan alkalmazásra épülne, amely lehetővé tenné, hogy a jelnyelvi tolmácsok (minden hivatalos uniós nyelvhez tartozik jelnyelv) könnyebben, tartózkodási helyüktől függetlenül elérhetőbbé váljanak az európai intézmények és így az azokkal kommunikálni kívánó hallássérültek számára is.

Viviane Reding, jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős uniós biztos,a témában kedd kora este tartottsajtótájékoztatón kiemelte: "A jelnyelv a siketek nagy részének anyanyelve, sok más ember számára pedig a második vagy harmadik használt nyelv. A projekt az uniós intézményekkel való kommunikációban és hozzáférésben való egyenlő esélyekről szól, függetlenül attól, hogy az adott személy egy nagyobb csoporthoz, vagy egy kisebb közösséghez – mint például a jelnyelvet használók – tartozik. Minden európai polgárnak egyenlő joga van, hogy részt vegyen az Európai Unió demokratikus működésében, s az európai intézmények azon fognak dolgozni, hogy megvalósítsák ezt a célt" – mondta.

A sajtótájékoztatón Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: "Régi, mintegy 25 éves adóssága az Európai Uniónak ez a projekt. Már 1988-ban és azóta többször is felhívta az Európai Parlament az uniós intézmények figyelmét, hogy a siketek és nagyothallók számára nem akadálymentes a kommunikáció az EU-ban". "A jelnyelvek egyenjogú elismertetése és elterjesztése érdekében a Charles-Michel de l'Épée által folytatott mintegy 300 éves küzdelem egy újabb rendkívül fontos állomásához érkeztünk: A több tízmillió európai siketnek és nagyothallónak lehetősége lesz kommunikálni az uniós intézményekkel és ezáltal aktívan bekapcsolódni az uniós döntéshozatalba. A projekt a jelnyelvet az uniós intézményekkel való kommunikációban a többi hivatalos nyelvvel egyenlő rangra emeli, hiszen a jelnyelv használata elérhetővé válik. Ez határozott üzenet mind a tagállamok, mind azok szervei és az uniós polgárok felé egyaránt" – fejtette ki Kósa Ádám, az Európai Parlament egyetlen siket képviselője.

A német néppárti Werner Kuhn a sajtótájékoztatón kiemelte: "Nagyon fontos, hogy ez az internet alapú, ingyenes alkalmazás a 2014-es EP választásokra már üzemeljen, méghozzá a siket és nagyothalló emberekkel történő, az ő igényeiket felmérő, szoros konzultációkat követően. Ennek az alkalmazásnak a mindennapi életben is bizonyítania kell, így az oktatás, a képzés, a munkavállalás, a közigazgatási ügyintézés és egyéb társadalmi érintkezések területén egyaránt".

A projekttel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetőek el.