Hírek

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat!

2024. 04. 22.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a Brüsszelben megrendezésre került NatCon konzervatív konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők az alábbi levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez:

Roberta Metsola

az Európai Parlament elnöke

Tisztelt Elnök asszony!

Az Edmund Burke Alapítvány által, 2024. április 16-17-én, Brüsszelben rendezett Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban példátlan inzultus érte. 

Az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt. A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, amelyet azonban a rendezvény kezdete után nemsokkal megszállt a rendőrség.

Mint kiderült, Saint-Josse-ten-Noode kerület polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására, mégpedig a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal. A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja.

Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál. 

Elnök asszony!

Nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen brutális eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait. Tisztelettel felkérjük Elnök asszonyt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket.

Üdvözlettel:

Gál Kinga

Győri Enikő

Ryszard Legutko 

Rob Roos 

Jacek Saryusz-Wolski 

Hermann Tertsch 

Tom Vandendriessche