Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Garanciák szükségesek az eurózónán kívüli tagállamok érdekei védelmében

2010. 03. 23.

Győri Enikő hozzászólásában utalt benyújtott módosító indítványára, amelyben kezdeményezte, hogy a mind a 27 tagállam jegybankelnökeit tömörítő Európai Központi Bank Általános Tanácsából három az eurózóna országaiból, három pedig nem-eurózóna tagállamból érkezzen az Európai Rendszerkockázati Tanács Irányító Testületébe. A néppárti politikus javaslata garantálná az eurózónán kívüli tagállamok minőségi képviseletét az új pénzügyi felügyeleti rendszer döntéshozatalában.

Jean Claude Trichet válaszában kifejezte egyetértését a javaslat szellemével és hangsúlyozta, hogy az Irányító Testületnek mind a 27 tagállam érdekét képviselnie kell. Az elnök válaszában kiemelte azt is, hogy az Európai Központi Bank minden szakmai támogatást meg fog adni, hogy a Rendszerkockázati Tanács hatékonyan végezhesse munkáját.

Háttér:
Az Európai Rendszerkockázati Tanács a jövőben felálló pénzügyi felügyeleti rendszerben a pénzügyi rendszerkockázatok méréséért , ellenőrzéséért és felügyeletéért felelős testület. Legfontosabb feladata, hogy megpróbálja azonosítani azokat a pénzintézeteket, amelynek egy esetleges csődje az egész pénzügyi rendszer stabil működését veszélyeztetné, ahogy történt a Lehman Brothers esetében.