Egyéb

Gál Kinga és Deutsch Tamás levele David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének az ukrajnai magyarokat ért folyamatos megfélemlítésekről

2021. 02. 02.

David Maria SASSOLI

az Európai Parlament elnöke

Tárgy: Az ukrajnai magyar nemzeti közösség folyamatos megfélemlítése

Tisztelt Elnök úr!

Hivatkozva a fenti tárgyban írt korábbi leveleinkre, az Ön 2020. december 22-i válaszára, valamint a legújabb fejleményekre, ismételten Önhöz fordulunk az Ukrajna területén élő magyar nemzeti közösséget ért sorozatos jogsértések ügyében.

Első levelünkben részletes leírást adtunk az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 2020. november 30-i indokolatlan és erőszakos, a kárpátaljai magyar közösség számos intézményét ért akciójáról. A történtek ukrán hatóságok általi kivizsgálására a mai napig nem került sor. Ennek következtében a magyar közösség tagjai, az intézmények és politikai szervezetek vezetői növekvő aggodalmukról számoltak be, és az ehhez hasonló önkényes megfélemlítési kísérletek megismétlődésétől tartanak.

A második levelünkben arról tájékoztattuk, hogy egy szélsőséges ukrajnai hírportál, a Myrotvorets Bocskor Andrea európai parlamenti képviselőtársunkat „halállistára” tette. Sajnos, az ukrán hatóságok egyelőre reakció nélkül hagyták e példátlan tettet.

Ami a legutóbbi fejleményeket illeti, szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2021. január 27-i ukrajnai hivatalos látogatása előtti napon Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ fenyegető levelet kapott, amelyben „Ukrajnai hazafiak” kilátásba helyezik, hogy amennyiben a Szijjártó Péter miniszter Ukrajnába utazik, „nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”. A kijevi nagykövetség az ügyben feljelentést tett a rendőrségnél.

Tisztelt Elnök úr!

Úgy véljük, hogy képviselőtársunk példa nélküli megfélemlítése nem maradhat az Európai Parlament elnökének válasza nélkül. Az Európai Parlament bevett gyakorlatának fényében a halálos fenyegetés messze meghaladja azt a határt, amelyen az elnöknek plenáris ülésen nyilatkoznia kell. A fent leírt helyzet kapcsán helyénvalónak tartanánk, hogy Elnök úr határozottan álljon ki a példátlan fenyegetéssel szemben.

Szíves együttműködésében bízva, maradunk

Szívélyes üdvözlettel:

Gál Kinga

a Magyar Néppárti Képviselőcsoport elnöke

Deutsch Tamás

a Magyar Néppárti Képviselőcsoport vezetője