Kül-és biztonságpolitika

Elindult a „Visegrád+ Kezdeményezés” – Első informális találkozó közép-európai néppárti külügyminiszterek és EP-képviselők közöt

Elindult a „Visegrád+ Kezdeményezés” – Első informális találkozó közép-európai néppárti külügyminiszterek és EP-képviselők közöt

2010. 09. 14.

A résztvevők a találkozón megállapodtak egy olyan széles körű együttműködés kialakításában, melynek központi pillérei elsősorban a Nyugat-Balkán, az EU Keleti Partnerség Programja, az energia biztonság erősítése, és az Európai Külügyi Szolgálattal kapcsolatos politikák lesznek. A résztvevők megállapodtak, hogy a formálódó Külügyi Szolgálatban támogatják egymás jelöltjeit és közös cselekvéssel lépnek fel a diplomácia testületen belüli ún. földrajzi egyensúly-elvének érvényesüléséért.

 

"A hatályban lévő Lisszaboni Szerződés és az Európai Néppárt közös értékei a "Visegrád+" keretében kiváló lehetőséget kínálnak egy megerősített közép-európai együttműködés megteremtésére, valamint konstruktív párbeszéd kialakítására az Európai Tanács és az Európai Parlament tagjai között" – mondta Jacek Saryusz-Wolski, a néppárti frakció lengyel delegációjának vezetője, az informális találkozó egyik kezdeményezője.

2011 Közép-Európa éve lehet, hiszen az egymást követő magyar illetve lengyel EU soros elnökségek biztosítják, hogy Közép-Európa ne csak földrajzi értelemben legyen Európa része, hanem valós politikai szereplővé váljon. Közép-Európa közös érdekekkel, közös történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik.

"Az európai integráció története világos üzenettel bír: minden egyes tagállam nemzeti érdekének érvényesítését az egymással való együttműködés és a kölcsönösség segíti leginkább" – hangsúlyozta Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő, a találkozó társkezdeményezője.

Az informális találkozón részt vett: Teodor Baconschi román; Mikolaj Dowgielewicz lengyel; Mikulas Dzurinda szlovák; Martonyi János magyar; Nikolay Mladenov bolgár; Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterek; valamint Andrey Kovatchev bolgár; Eduard Kukan szlovák; Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Schöpflin György magyar és Traian Ungureanu román néppárti európai parlamenti képviselő.

A megbeszélés résztvevői megállapodtak az ehhez hasonló informális találkozók rendszeres lebonyolításában.