Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Demagóg támadás a magyar szuverenitás ellen az európai szocialisták részéről

Demagóg támadás a magyar szuverenitás ellen az európai szocialisták részéről

2011. 04. 19.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport szeretné emlékeztetni Martin Schulz urat, hogy az alkotmányozás a nemzeti szuverenitás része. Ezt a tényt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette áprilisi strasbourgi plenáris ülésen megtartott felszólalásában. Schulz úrnak tisztelnie kellene Magyarország szuverenitását és a demokratikusan megválasztott Országgyűlés jogait ahelyett, hogy politikai célokból demagóg cselekedetekre szólítana fel. Elfogadhatatlan, hogy Schulz úr cselekvésre szólítja fel az Európai Bizottságot egy ilyen hamis nyilatkozatban, mialatt magyar szocialista kollégái nem voltak hajlandóak részt venni az Országgyűlésnek az Alaptörvénnyel kapcsolatos vitájában, nem képviselve így választóik érdekeit.

Nyilatkozatában Schulz úr azt állítja, hogy semmi szükség nem volt az alkotmány megváltoztatására. Szeretnénk arra is emlékeztetni Martin Schulzot, hogy az új magyar Alaptörvény számos rendelkezése, a magyar szocialista társainak az elmúlt évekbeli káros ténykedéseinek következtében került megfogalmazásra. Magyarország korábbi szocialista-liberális kormánya a csőd szélére sodorta az országot a költségvetési hiány és az államadósság olyan mértékű növelésével, mely alatt az ország költségvetése majdnem összeomlott és máig komoly kihívásokkal kell megküzdenie. Ezen tapasztalat alapján az új alkotmány korlátozza az államadósság mértékét, és garanciákat ad arra, hogy a jövőbeli kormányok ne léphessenek túl bizonyos eladósodottsági kritériumokat és ne vesztegethessenek el bizonyos forrásokat, ahogy ezt a magyar szocialisták az elmúlt években tették. A pénzügyi mentőcsomagok időszakában ez egy olyan intézkedés, amely követendő példaként szolgálhat Európa más államai számára is.

Az Alaptörvény a közös európai hagyományokon és értékeken alapul; magába foglalja a Lisszaboni Szerződés vívmányait, valamint kiáll az európai integráció és egység mellett. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, amely a Magyarország demokratikus átalakulásáért folytatott küzdelem időszakában, az elnyomó kommunista korszak alatt alakult politikai erő, hisz a demokráciában, és tiszteli a vélemény szabadságát. Ugyanakkor határozottan visszautasítjuk Martin Schulz és szocialista EP-képviselőtársainak mai megalapozatlan és demagóg támadását a magyar szuverenitás ellen.

(Fordítás az eredeti angol változatról.)