Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Az adócsalás ellen a tagállamoknak és az Uniónak együtt kell küzdenie

2008. 09. 02.

A felszólalás teljes szövege:

Tisztelt Elnök Úr!

Nagy örömömre szolgál, hogy ha lassan is, – talán túl lassan -, de kibontakozik a kérdéssel foglalkozó közösségi stratégia. Egyetértek a jelentésíróval abban, hogy az adócsalás elleni küzdelmet be kell építeni egyrészt a tagállamok egyéni nemzeti kötelezettségei közé, másrészt egyidejűleg az egész közösség lisszaboni programjába.

Megjegyzéseim:

1. Nem értek egyet a parlamenti jelentésnek azzal a kitételével, miszerint az erősödő adóverseny szükségtelenül torzítaná a belső piacot, és kikezdené a szociális modellt. Ez azt a rögeszmét tükrözi, amelynek megszállottja minden létező adózási területen minimum adószinteket írna elő, ami viszont az inflációs hatás mellett igazságtalanságot is okozna. Azokat sújtaná ugyanis, akik egyébként államháztartásukat rendbe tették – sokszor áldozatokat is vállalva -, és gyorsabb növekedésüket és egyensúlyukat adócsökkentés révén is biztosítani tudnák.

2. A közösségi hatáskörbe tartozó közvetett adózásnál is elfogadhatatlan a kizárólagos minimum értékekre való hivatkozás politikája anélkül, hogy a maximum oldalt reguláznánk. Megjegyzem, hogy a jövedéki adóval történő visszaélésnek melegágya a minimumszintek emelése, hiszen ez a fekete gazdaság kiterjesztésére és a házilagos terménykészítésre ösztönöz. Ez pedig árt a közösségi környezetvédelmi és egészségügyi politikának, a költségvetési fegyelemnek, a bűnözés elleni küzdelemnek.

3. A hozzáadott értékadó területén örülök a lassú lépések javasolt poltikájának, a fordított adó kísérleti jellegű kipróbálásának, de itt határozott továbblépésre is szükség van. Megítélésem szerint a mai technológiai színvonal mellett egy belső piacon nyugodtan lehet a határon átnyúló ügyletek esetében is a szállítónak a rendeletetés szerinti ÁFÁ-t beszedni és átutalni a célországba. Ehhez persze a tagállami adóhatóságok között ma még hiányos együttműködési készséget javítani kell, az információkérések kielégítését pedig radikálisan fel kell gyorsítani. Az euró bevezetése és a fizetési irányelv megszületése után jussunk el ide egy nagy lélegzettel.

4. Fontosnak tartom az Unión kívüli , elsősorban off-shore cégek működésével kapcsolatos fellépést, hiszen gyakran ide menekítik adózás előtt az adólaapot, ami aztán ugyanezen irányból érkezik vissza az uniós cégekhez, zűrös tranzakciók keretében, az adóelkerülés végett és nem a kedvező adózási helyszín megválasztása érdekében.