Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Újabb mérföldkő a közös vámügyi szabályozás tekintetében

2016. 10. 25.

A néppárti politikus emlékeztetett: a vámunió és a kereskedelmi politika az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért csak az EU dolgozhat ki közös megközelítést a vámjogszabályok érvényesítéséhez.  A fideszes EP-képviselő szerint a végrehajtás, valamint a szankciók integrált megközelítése nélkül nem kivitelezhető ugyanis a tagállamok vámhatóságainak egységes fellépése, különös tekintettel a tagállamok jelenlegi szankcionáló rendszerei közötti jelentős eltérésekre.

Eddig e különbségek kölcsönös bizalomhiányt teremtettek a közigazgatási szervek között, márpedig a vámunió megfelelő irányításához és az EU pénzügyi érdekeinek védelméhez elengedhetetlen a vámhatóságok közötti bizalom és együttműködés.  „Bár ez az együttműködés már jelenleg is sikeres, számos olyan terület van, ahol további intézkedés szükséges. Ide sorolható többek között a vámügy terén alkalmazott csalás elleni rendszer működése, a szankcionálás, valamint a nemzeti és uniós szintű vámügyi kockázatkezelés javítása” – mutatott rá a képviselő.

A fideszes politikus reményét fejezte ki továbbá, hogy az Európai Tanács is hamarosan napirendre tűzi e fontos kérdést, s nem fogja akadályozni a további tárgyalásokat. Az elmúlt években az is bebizonyosodott, hogy egy harmonizált szankcionálási rendszer megalkotása a hatékony közös fellépés érdekében elkerülhetetlenné vált. „Az EP javaslatai egyszerűsítik és harmonizálják majd a vámeljárási szankciókat, ezáltal csökkentve az európai, köztük a magyar vállalkozásokra nehezedő adminisztratív és költségterheket” – zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.