Hírek

Új eszköz a fiatalkorú munkanélküliség kezelésére

Új eszköz a fiatalkorú munkanélküliség kezelésére

2013. 03. 01.

„A fiatalkori munkanélküliség mára különösen aggasztó méreteket öltött egyes tagállamokban, amely egyrészről komoly gazdasági terhet ró az egyes országokra, másrészről súlyos szociális következményekkel fenyeget. Az Európai Néppárt támogat minden, a fiatalkorú munkanélküliség felszámolására irányuló kezdeményezést, így az ifjúsági garancia intézményét is. Ugyanakkor továbbra is kétséges az eszköz finanszírozhatósága. A jövőben fog csak kiderülni, hogy elég lesz-e az ifjúsági garancia hatékony megvalósítására az elkülönítendő 6 milliárd euró" – hívta fel a figyelmet Őry Csaba, az EP Foglalkoztatási Bizottságának néppárti koordinátora. "Az Európai Szociális Alap forrásai azonban semmiképp sem sérülhetnek, és nem csökkenhetnek a konkrét munkahelyteremtésre elkülönített források sem" – tette hozzá a fideszes európai parlamenti képviselő.

"A magyar kormány a közelmúltban már számos fontos intézkedést hozott a fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók a fiatalkorúak foglalkoztatása esetén jelentős járulékkedvezményeket kapnak. Jól látszik, hogy az uniós és a magyar kormányzati célkitűzések és azok eszközrendszere nagyrészt egybeesnek. A Magyarország által az ifjúsági garancia céljára lehívható 50 millió euró fontos kiegészítője lesz ezeknek a törekvésnek" – emlékeztetett Őry Csaba néppárti politikus.
 
Kósa Ádám fideszes képviselő, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke rámutatott: "Az Európai Szociális Alap szerepét meg kell erősíteni annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok elhelyezkedési esélyeit is javítsuk, akik hosszabb ideig munkanélküliek és rosszabb esélyekkel rendelkeznek, mint nem fogyatékos társaik. Ha a fiataloknak általában javul a foglalkoztatása, a munkájuk utáni kereslet nő, akkor a fogyatékos fiatalok is jobb helyzetbe kerülnek, ám ekkor is külön koncepcióra és intézkedésre lesz szükség e területen."
 
Bagó Zoltán fideszes képviselő, a Kulturális és Oktatási Bizottság tagja is nyomon követi a fiatalok foglalkoztatását érintő kérdéseket. Ezért számos néppárti képviselőtársával együtt írásban kérdezte az Európai Bizottságot a fiatalokat érintő munkanélküliség leküzdését célzó kezdeményezésekről. "A fiatalabb korosztály elhelyezkedését különösen érzékenyen érinti a kedvezőtlen világgazdasági környezet. Így az Uniónak jelenleg nagy felelőssége van abban, hogy betartható célokat tűzzön ki és hiteles szerepet játsszon a foglalkoztatás elősegítésének támogatásához" – emelte ki Bagó Zoltán.
 
Háttér: Az uniós munkanélküliségi ráta évek óta folyamatosan növekszik, és mára már elérte a minden eddiginél magasabb 10,8%-os arányt.  A legfrissebb Eurostat adatok szerint mintegy 26 millió ember munkanélküli az Európai Unióban. A fiatalok munkanélküliségi aránya 23,4%-ra nőtt, így immár 5,68 millió fiatal van munka nélkül az EU-ban. A fiatalok munkanélküliségi aránya különösen a déli tagállamokban aggasztó. Olaszországban már 35%-ra nőtt arányuk, Spanyolországban és Görögországban pedig már a drámai 50%-ot is meghaladta.
 
Az Európai Bizottság által szűk két hónappal ezelőtt előterjesztett és tegnap jóváhagyott Ifjúsági Garancia értelmében a 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak.
 
Az ifjúsági garanciarendszer bevezetése nem lesz ugyan a tagállamok jogi kötelezettsége, ám a nemzeti költségvetések évente esedékes kidolgozásakor az uniós intézmények úgynevezett országspecifikus ajánlásokat tesznek majd, amelyek elfogadtatására az új uniós jogrendszerben immár pénzügyi ösztönző eszközök is Brüsszel rendelkezésére állnak.