Oktatás és kultúra

Táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatására szólít fel az Európai Parlament

Táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatására szólít fel az Európai Parlament

2014. 03. 13.

Európában jelenleg a korai elhalálozás hét legfontosabb kockázati tényezője közül több a táplálkozási szokásokkal függ össze. Ilyen tényezők például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a nem megfelelő testtömeg-index és a nem elégséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kultúra és az oktatás hiánya miatt a táplálkozás még a fejlett társadalmakban is különböző olyan betegségek alapvető okává vált, amelyek az egészségügyi ellátás területén magas költségeket eredményeznek. A nem megfelelő táplálkozás az elhízás, az anorexia, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a gyomor- és egyéb betegségek elsődleges oka.

Bagó Zoltán elmondta: "Alapvető fontosságúnak tartom az étkezéssel és táplálkozással kapcsolatos ismeretek, az ételkóstoló foglakozások, valamint a táplálkozási és gasztronómiai ismeretek és kultúra felvételét az oktatási rendszerekbe. Másrészt fel kell ismerni, hogy a gasztronómia és a konyhaművészet egyre fontosabb művészi és kulturális kifejezésmóddá válik". A néppárti politikus szerint az Európai Unió elismeri, hogy a magyar konyha a magyar kultúra része, az Európai Parlament pedig támogatja azon kezdeményezéseket, amelyeket a tagállamok és régióik dolgoznak ki a helyi gasztronómiai örökséget alkotó területek, tájak és termékek népszerűsítése és megőrzése érdekében.