Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Schöpflin Györgyöt a néppárti frakció alkotmányügyi koordinátorává választották

2013. 12. 11.

Az EP húsz állandó bizottsága közül az alkotmányos ügyekért felelős plénum látja el egyrészt az uniós intézmények közti kapcsolatok, másrészt pedig az Európai Parlament belső működésrendjének szabályozását. A bizottság így alapvetően befolyásolja az Európai Unió fejlődési folyamatának és intézményi reformjának irányát, valamint meghatározza a Parlamenten belüli politikai csoportok működési kódexét.

Közel tíz éves szakbizottsági tagságát követően és az itt végzett munka elismeréseként a jövőben a Fidesz képviselője fogja ellátni az Európai Néppárt érdekképviseletét ebben a szakbizottságban, csak úgy, mint a frakción belüli különböző érdekek egyeztetését.  ”Óriási megtiszteltetés az Európai Néppárt szakbizottságban ülő képviselőinek egyhangú támogatása, amelynek a jövő év májusi EP-választásra való felkészülés mellett legjobb tudásom szerint igyekszem majd eleget tenni” – nyilatkozta Schöpflin György megválasztását követően.

Az EP alkotmányügyi Bizottságának néppárti tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő a három héttel ezelőtt bejelentett kormányátalakítás keretében digitális és adminisztrációs ügyekért felelős miniszternek nevezte ki Rafał Trzaskowski EP-képviselőt, a bizottság korábbi néppárti koordinátorát.