Kül-és biztonságpolitika

Pozitív előrelépés az ukrán vízummentesség kapcsán

2016. 09. 27.

Az Európai Bizottság már tavaly decemberben megállapította, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását és áprilisban javaslatot tett a vízummentesség bevezetésére. A Tanács és az Európai Parlament hivatalos jóváhagyására is szükség van a kérdésben, mely folyamat első jelentős lépése a tegnapi szavazás volt.

Ukrajna régi törekvése, hogy az EU eltörölje a vízumkényszert, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekint. "Ukrajna európai közeledése olyan célkitűzés, amely mindenki számára fontos és Magyarország is elkötelezett a folyamat támogatása mellett" – mondta Bocskor Andrea a szavazás után. A kárpátaljai EP-képviselő szerint a vízummentesség megadása a minimum, amit az Európai Uniónak mielőbb meg kell tennie Ukrajna számára, hisz az ukrán állampolgárok sok áldozatot hoztak az európai orientációért. Az ukrán állampolgárok az európai értékközösség tagjai, mégsem irányul rájuk kellő figyelem. A vízummentesség mellett a határátkelők infrastruktúrájának, a határok átjárhatóságának javításához is segítséget kell nyújtani az Európai Uniónak, hogy azok is könnyen beutazhassanak Európába, akik ezt legálisan akarják megtenni.

Az Ukrajnáról szóló jelentés elkészítője Mariya Gabriel néppárti képviselő, aki sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: “A vízumkötelezettség eltörlése az ukrajnai biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárok számára egy kézzelfogható válasz az ukrán nép elkötelezettségére a béke, stabilitás valamint az európai integráció iránt.” Mariya Gabrielt továbbá felhatalmazták, hogy a vízummentesség kapcsán tárgyalásokat kezdeményezzen az EP nevében az EU-tagállamok illetékes minisztereivel. A vízumkötelezettség eltörlése az Európai Tanács és az intézmények közötti további tárgyalásoktól függ.