A nyugat-balkáni rendeződés nem lehet a tétovaság túsza

2018. 09. 12.

„A balkáni rendeződés nem lehet néhány tétova uniós tagállam túsza, hiszen ez veszélyeztethetné a régió és egész Európa biztonságát is” – emelte ki felszólalásában Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről szóló beszéde kapcsán.

„Sajnálatra ad okot, hogy az óraállítással ellentétben a nyugat-balkáni régió az Európai Bizottság elnökének idei évértékelő beszédében nem kapott kiemelt helyet. Az Unió vezetői újra figyelmen kívül hagyják, hogy következetes üzenetekre és politizálásra lenne szükség a térséggel kapcsolatban” – tette hozzá a néppárti politikus.

„Sajnos egyes tagállamok és pártszövetségek hozzáállása a Belgrád-Pristina között folyó párbeszéd tekintetében is következetlen. Az Európai Unió évek óta megoldást követel a felektől az integrációs folyamatok gyorsításáért cserébe. Viszont néhány tagország hozzáállása inkább csak a status quot erősíti. A tagállamoknak segíteniük kell a feleket, nem pedig saját politikai kényelmüket félteni és a közelmúlt eseményeivel riogatni magukat és másokat. Nem szabad elutasítani az értintett felek javaslatait, anélkül, hogy figyelmesen meghallgatnák érvelésüket. A napokban tanúi lehettünk annak, hogy az egységes támogatás hiányának következtében a felek újból megrekedtek az egyezséghez vezető úton”- mondta el Deli Andor.