Nem válhatunk a nyugaton leselejtezett gépjárművek lerakatává!

2018. 05. 31.

„A használt autók kilométer-számlálójának manipulálása jelentős anyagi kárt okoz a polgároknak, s a közlekedésbiztonságra is nagy veszély jelent, ezért minden eszközzel harcolnunk kell a csalások visszaszorítása érdekében” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az erről szóló parlamenti jelentés plenáris vitája kapcsán.

„A futásteljesítménnyel kapcsolatos csalás széles körű jelenség. Nem túlzás azt mondani, hogy a használt autó vásárlása esetén mindenkinek eszébe jut, hogy vajon trükköztek-e a kilométer-számlálóval. Amellett, hogy ezzel jelentős kár éri a fogyasztókat, a jelenség veszélyezteti a közúti közlekedésbiztonságot is. A visszaállítást lehetővé tévő eszközökhöz való könnyű hozzáférés és azok aránylag könnyű használata miatt a nemzeti piacokon az autók 5-12%-a, a nemzetközi adásvétel során pedig az általunk ismert adatok szerint majdnem minden második autó kilométer-számlálója hamis számot mutathat. Így a csalásnak köszönhetően egy-egy régebbi használt autó piaci értéke arányaiban jelentősen növekedhet, ami leginkább azokat érint, akik kis összegből szeretnének autót vásárolni” – mondta el felszólalásában a néppárti politikus.

„A helyzet a nyugat-európai átlaghoz képest még lesújtóbb a 2004 után csatlakozott tagállamok esetében. Nem hagyhatjuk, hogy térségünk a nyugaton leselejtezett és hamis számokat mutató gépjárművek lerakatává váljon. Meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy ez a gyakorlat megszűnjön. Jogi és műszaki akadályokra van szükség, és létre kell hoznunk egy olyan adatbázist, amely lehetővé teszi a gépjárművek futásteljesítményének határon átnyúló követését” – tette hozzá Deli.

Háttér: Az Európai Parlament a mai napon szavazott a gépjárművek kilométer-számlálójának manipulálásáról szóló jelentésről. Becslések szerint a futásteljesítménnyel kapcsolatos csalások miatt uniós szinten okozott gazdasági kár elérheti a 9,6 milliárd eurót, következésképpen az árupiacok közül a használt autók piacán a legalacsonyabb a bizalom az EU-ban. Az EP jelentésében felhívja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a jelenlegi jogszabályi keretet és tegyen javaslatot a csalások hatékony megakadályozása érdekében. A magyar néppárti delegáció szavazatával támogatta a jelentés elfogadását.