Küzdelem a jó minőségű magyar pálinkáért

2018. 03. 01.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma délben szavazott a szeszes italok meghatározásáról, kiszereléséről és címkézéséről szóló rendelet-tervezetről. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) módosító indítványainak köszönhetően az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

A szeszes italok uniós szabályozási reformja során Hölvényi György szerint a legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy a hazai sajátosságoknak megfelelő, jelenlegi működő rendszer megmaradjon. A pálinkafőzéssel foglalkozók többsége kisvállalkozó, ezért döntő fontosságú, hogy megmaradjon az egyszerű, gyors és hatékony eljárás, s biztosítva legyen a pálinka készítők számára a lehető legnagyobb vállalkozási szabadság. A kereszténydemokrata politikus által benyújtott és a plenáris által ma támogatott módosítók ezen célok elérését szolgálják.

A pálinkát, Magyarország nemzeti italát 5 földrész 76 országába szállítják, a kereskedelmi főzdék száma évről évre növekszik. A magas minőség folyamatos biztosítása, a magyar előállítási hagyományok uniós védelme a megnövekedett versenyben még fontosabbá vált. Hölvényi örömét fejezte ki, hogy a mai szavazás során a képviselők többsége egyetértett azzal, hogy az előállítás során felhasznált etil-alkohol továbbra is kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet.