Európa jövője a fiatal generáció kezében van

2017. 12. 05.

„Első a család? A mai fiatalok dilemmái” címmel rendezett tegnap konferenciát az Európai Parlamentben Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ). Az esemény központjában az ifjúság – korai vagy késői – családalapítással kapcsolatos döntéseinek okai, háttere és a felmerülő akadályokra, nehézségekre adható válaszok felkutatása állt. Az előadók a fiatalok párkapcsolati magatartását és a gyermekvállalási hajlandóság alakulását elemezték.

Az eseményre előadóként meghívást kaptak a visegrádi országok európai parlamenti képviselőin túl családpolitikával foglalkozó szakemberek, demográfusok, szociológusok, illetve a „European Youth Workshop” most ősszel Varsóban megrendezett negyedik munkatalálkozójának fiataljai is. A találkozón részt vettek még a V4-országokból érkező családbarát civil szervezetek vezetői, képviselői és szakpolitikával foglalkozó személyek.

Hölvényi György néppárti képviselő bevezető beszédében elmondta: „Ugyan furcsán hangozhat elsőre, hogy olyan fiatalokról rendeznek családkonferenciát az Európai Parlamentben, akiknek még nincs is családjuk, napjaink legkomolyabb kihívásaira mégis ez a generáció jelentheti a megoldást. Ők azok, akik kivezethetik Európát a demográfiai völgyből és akik az európai népesedési fordulat lehetőségét jelentik. Amikor Európa jövőjéről beszélünk, akkor csak az lehet célravezető, ha a mai fiatalok szemüvegén keresztül szemléljük az eseményeket, hiszen az ő kezükben van a jövő. Ennek első lépése, hogy párbeszédet indítunk, megismerjük a fiatalok félelmeit, elvárásait, gondolatait a témával kapcsolatban. A döntéshozók felelőssége pedig az, hogy minden lehetséges eszközzel segítsük a családalapítás előtt állókat, hogy bátorsággal vállalják ezt a szép, de komoly kihívást”.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, és népesedéspolitikájáért felelős helyettes államtitkára előadásában felvetette, hogy az államnak, a kormányzatoknak milyen lehetőségei vannak a jogalkotásban a családok megerősítésére és támogatására. Bemutatta a magyarországi családügyi jogszabályok egy részét, melyekkel a családokat próbálják segíteni, illetve beszámolt a 2018-as Családok Éve előkészületeiről.

Mihálffy Andrea, a KCSSZ nemzetközi projektjének vezetője, az esemény másik házigazdájaként hangsúlyozta: minden egyes ember lehetősége és egyúttal felelőssége is, hogy a család és a házasság értékét közvetítse. Maria Krupska és Enyedi László, a European Youth Workshop-ot képviselve személyes hangvételű előadásukban elmondták: céljuk, hogy szép családi életet élhessenek. Számukra a család a   legfontosabb, és ehhez kérik az idősebb generáció támogatását.