Egyszerűbb feltételek az eredményesebb munkaerőpiaci integráció érdekében

2018. 10. 25.

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága mai ülésén nagy többséggel megszavazta Deutsch Tamás EP-képviselő Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alappal (EGAA) kapcsolatos előterjesztését. A fideszes politikus javaslatai az alap használhatóságának javítását célozzák, mint például a támogathatóság feltételeinek egyszerűsítése, a jogosultak körének további bővítése és az eljárás gyorsítása.

„Véleményemben többek között a támogathatóság feltételeinek egyszerűsítését javasoltam. A jelenlegi 250 fős elbocsátási küszöbérték két szempontból is magas: egyrészt a kisebb tagállamok munkaerőpiacai eleve kisebbek, másrészt a munkahelyek egy igen jelentős részét a kis- és középvállalkozások adják, melyeknél az elbocsátások száma nagyon ritkán éri el a 250 főt. Ezért a küszöbértéket, melytől az EGAA támogatása igényelhető, 150 főre javasoltam leszállítani” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Deutsch Tamás a jogosultak körének további bővítését célozta azzal a javaslatával, hogy az alap azokat is támogassa, akik belátható időn belül bizonyosan elveszítik munkahelyüket. „Fontosnak tartom, hogy a segítséget kiterjesszük azon munkavállalókra is, akiket még nem bocsátottak el, de elbocsátásuk kilátásban van” – fogalmazott Deutsch Tamás.

A néppárti képviselő az eljárás gyorsítását is szorgalmazta: „Egy válsághelyzeteket kezelő alap esetében lényeges, hogy a kérelmek elbírálási ideje a lehető legrövidebb legyen, és így a támogatás gyorsabban eljusson azokhoz, akik elveszítették a munkahelyüket”.

„Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap rendkívül fontos és hasznos eszköz, hiszen testreszabott támogatást nyújt a munkájukat vesztett embereknek a munkaerőpiacra történő újbóli beilleszkedéshez. A ma elfogadott javaslataimmal ahhoz szeretnék hozzájárulni, hogy az alap támogatásai minél több arra rászorulóhoz eljussanak, eredményei pedig még kézzelfoghatóbbak legyenek” – mondta el a szavazás kapcsán Deutsch Tamás.

Háttér: Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot (EGAA) eredetileg 2007-ben hozták létre a legkiszolgáltatottabb és legkevésbé képzett munkavállalókat érintő negatív következmények ellensúlyozására. Az EGAA célja, hogy a súlyos gazdasági zavarban szenvedő területeken és ágazatokban aktív munkaerőpiaci intézkedések társfinanszírozása révén megkönnyítse a munkavállalók – különösen a hátrányos helyzetű, idősebb és fiatal munkanélküliek – munkaerőpiacra történő visszailleszkedését vagy önfoglalkoztatását. Az EGAA, mint uniós szociálpolitikai eszköz bizonyított hozzáadott értéke abban rejlik, hogy látható, célzott pénzügyi támogatást nyújt a csoportos létszámleépítések által sújtott munkavállalók átképzésére, valamint a munkaerőpiacra történő visszailleszkedésükre irányuló személyre szabott programokhoz.