Regionális politika

Duna-stratégia a turizmusfejlesztés szolgálatában

2011. 09. 27.

A konferencián mondott vitaindító beszédében Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos, az Európai Bizottság alelnöke emlékeztetett a Duna menti országok közötti hatékonyabb kooperációban rejlő lehetőségekre.

Deutsch Tamás előadásában bemutatta a Duna-régióban rejlő lehetőségeket a vízi turizmus területén. A fideszes képviselő kiemelte: a turizmus fejlesztése kiváló lehetőség az elmaradottabb régiók felzárkóztatására; új munkahelyek teremtésére; a sport és az egészséges életmód népszerűsítésére. A néppárti politikus emlékeztetett a magyar elnökség környezettudatos megközelítésére: "Magyarország egyensúlyt szeretne a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között. Ezen szemlélettel összhangban, a magyar elnökség "zöld folyosóként" határozta meg a Dunát, és egy gyarapodó, fejlődő, ugyanakkor élhető Duna-régió megteremtését tűzte ki célul."

Deutsch Tamás egyetértett a hozzászólókkal az ökológiai szempontból sebezhető Duna-régió biodiverzitásának védelmének megerősítésével kapcsolatban. A néppárti politikus kiemelte a Duna-stratégia 27-es számú projektjét, mely az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Duna-túra eredményeire alapozva szeretné elősegíteni új munkahelyek teremtését; a vízi turizmus és az országok közötti kapcsolatok fejlesztését; széleskörű társadalmi együttműködés előmozdítását és a sport népszerűsítését. "Az idézett projekt csak egy a számos kezdeményezés közül. A Duna-stratégia megvalósítása éppoly sikeres lehet, mint a kidolgozása volt, de a sikerhez a résztvevők nagyfokú elköteleződése és aktív részvétele szükséges. Ez az európai integrációs folyamat megvalósításának egy konkrét példája" – zárta előadását Deutsch Tamás.