Hírek

brexit_994

Brexit: Pozitív összegű játszmára kell törekedni!

2017. 04. 05.

Az Európai Parlament ma elfogadott határozatával világossá tette az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének kereteit. Schöpflin György fideszes EP-képviselő szerint az EP mostani határozata azonban nem lesz népszerű Brexit-körökben, és hosszabb időnek kell eltelnie, amíg EU-ból való kilépés felszabadulási illúziója szertefoszlik a brit társadalomban.

A strasbourgi plenáris vitában Schöpflin rámutatott, hogy az 50. cikkely alkalmazása máris szeszélyes időszakot teremtett. „Meggondolatlan furcsaságok hangzottak el, és semmi kétség, ez folytatódni fog. Bosszantó és sértő, sőt még provokatív is lehet majd, de ez a diskurzus nem ok arra, hogy ezt kövessük, utánozzuk” – figyelmeztetett az alkotmányügyi szakbizottság néppárti koordinátora.

Schöpflin hosszú távú stratégia követését tartja szem előtt, hiszen a kapcsolat az Egyesült Királyság és Európa közötti megmarad.

„Nyugalmunkat megőrizve, professzionálisan és elköteleződéssel kell a Brexit-tárgyalásokat lefolytatnunk. Hiszen célunk az, hogy hosszú távra tervezzünk és pozitív összegű játszmaként biztosítsuk a jövőt mindkét fél számára” – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.