Kisebbségpolitika

A vajdasági magyarság számára is kedvező a szerb országjelentés

2017. 02. 28.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma elfogadta a Szerbiára vonatkozó 2016-os országjelentést. Deli Andor, a Fidesz vajdasági EP-képviselője Brüsszelben elmondta: elégedett vagyok a jelentéssel, mivel minden olyan témát és kérdéskört tartalmaz, amely fontos a vajdasági magyarság szempontjából.

„Összesen 13 módosító indítványt nyújtottam be az első jelentéstervezetre vonatkozóan, melyeket a néppárti David McAllister jelentéstevő nagy részben elfogadott. Két fő témakörben, kissebségi és gazdasági vonatkozású javaslatokkal próbáltam hozzájárulni az országjelentéshez. A szöveg külön bekezdésben foglalkozott a kisebbségek jogaival és helyzetével, ami jó alapot adott a további bővítésre. Módosítóinkkal sikerült elérni, hogy a jelentés újra kiemelje a részarányos foglalkoztatás fontosságát a közigazgatáson túl, az igazságügyben is, ami jelentősen elősegíti a kisebbségi jogvédelmet. Tudjuk jól, milyen fontos a szerb nyelv oktatásának mielőbbi megreformálása, a jelentéstevő ezért a módosítónk nyomán ezt is beemelte a szövegbe, üdvözölve a szerb, mint nem anyanyelv új tanulási módszereinek elfogadását” – emelte ki a néppárti politikus.

,,Az idei évben nagyobb hangsúlyt fektettem olyan módosító indítványok kidolgozására, amelyek témája a gazdaság erősítése, kiváltképpen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása. A kkv-k és egyéni vállalkozók képezik a vállalkozások 99%-át és az európai gazdaság gerincét. Fontos, hogy növeljük a vállalkozói kedvet a népesség, főleg a fiatalok körében, továbbá hatékony támogatási mechanizmusokat kell biztosítani a kezdő vállalkozások számára. A jelentéstevő minden erre vonatkozó módosítónkat elfogadta. A Vajdasági Magyar Közösségek Terület-, és Gazdaság Fejlesztési Stratégiája már felismerte mindezek fontosságát, ezért is szerettem volna, hogy az idei országjelentés külön foglalkozzon a kkv-k helyzetének javításával” – tette hozzá Deli.

Az Európai Parlament plénuma várhatóan április második felében tárgyal és szavaz a bizottságban ma elfogadott szerb országjelentésről.